En aquest nou episodi de podcast de la Fundació Catalunya-Amèrica Sant Jeroni de la Murtra presentem la història de cinc artistes d’origen llatinoamericà a Catalunya. Cinc persones que té en comú un immens talent. Acostumades a anar i venir d’aquí i cap allà carregant en el seu portafolio els projectes artístics realitzats, les presentacions fetes amb esforç i els aplaudiments diversos amb el que bonament han aconseguit guanyar-se la vida. L’aterratge a Barcelona no ha estat fàcil, mai ho és per a ningú en cap lloc del planeta. A més, s’han convertit en migrants experts en la burocràcia que exigeix la legalització de la seva estada que permetrà un treball, si es pot. Mentre això arriba, l’essencial és l’art de crear, compartir, repensar i sobreviure. Aquestes cinc històries estan contades per cinc artistes que viuen moments de migració diferents.

La primera història inicia amb Atoq Ramon, fotògraf d’origen peruà i qui a més fa poc més d’un any, viu a Barcelona. Atoq a més de fotògraf, també es presenta com a agitador cultural i insisteix que ell no tenia planejat venir a Barcelona. Es va veure obligat a fugir perquè perquè la policia del seu país ho considera una amenaça a càrrec de les fotografies que van mostrar els excessos policials en el seu Lima natal.

La segona història té com a protagonista a Andrea Parra Moreno. Ella conta que va conèixer el Teatre dels Oprimits l’any 2015 quan va venir per primera vegada a Barcelona. Andrea és bogotana i té una trajectòria d’anys com a actriu i directora. Parla amb orgull d’una de les seves obres amb les quals més entusiasme se li nota parlar: l’obra de teatre Ping Pong.

La següent història el compte Gonzalo Dalgalarrondo. Un pallasso d’origen xilè qui a més relata que en el 2018 li van cancel·lar cinc projectes al seu país. Ho va prendre com un senyal i va decidir concretar el seu projecte de viatge a Barcelona per a estudiar un Màster en Direcció de Cinema. Estava a Barcelona quan va arribar la pandèmia que li va tallar el ritme i va caldre sobreposar-se pensant en l’escenari postpandèmia. Pare del pallasso que ell interpreta i amb el qual es guanya part de la vida: Quiosquet. La seva parella és el pallasso Maluco.

Entre el 17 i el 22 de juliol Barcelona va ser l’escenari de la primera versió del Latir Music Festival, setmana cultural llatinoamericana. Un equip de 40 persones del bategar music festival van ser els responsables d’aconseguir posar en escena a altres 40 artistes llatinoamericans a Barcelona. Entre els principals promotors d’aquesta moguda cultural trobem a Melissa Beltrán, Yeison Gómez, David Hernández i Oscar Arboleda, tots ells artistes llatinoamericans. Aquest festival va estar en la seva ment poc més de tres anys i al llarg d’aquesta setmana de juliol de 2023, van aconseguir fer-ho realitat. Per a aquest podcast, parlem amb Arbreda, creador a més de l’obra Llunyanies.

En el 2007 neix a Barcelona la companyia de danses Sentimiento Cimarrón. Procedents de Barranquilla, Colòmbia, Katherine Olivares i el seu espòs, es van prendre enserio això de sobreviure a Barcelona com qualsevol migrant llatinoamericà i, al mateix temps, ballar. Ballar per a no oblidar les seves arrels, ballar per a fer comunitat llatinoamericana, ballar per a omplir amb art des de la distància aquest buit que senten milers de migrants quan s’està lluny. Katherine també va compartir la seva història en aquest podcast.

Escolta l’episodi complet en aquest enllaç: (clic a la imatge)