Foto: arxivo Museu Josep Cañas al Casal de Méxic

Joan és un apassionat col·laborador i protector del llegat de Josep Cañas (1905 – 2001). En aquesta entrevista ofereix una visió detallada de la vida i obra d’aquest artista català que va deixar una petjada profunda tant a Catalunya com a Mèxic. A través del seu relat, descobrim la història d’un home multifacètic amb la pintura, l’escultura, la literatura i l’antropologia, i que ha estat rescatada de l’oblit gràcies a l’incansable treball de Joan i l’equip de la Fundació que porta per nom aquest artista de Vilafranca del Penedès

Barcelona, octubre de 2023

La història de Josep Cañas és una d’aquestes històries que mereixen ser contades i recordades. Nascut en un petit poble de Catalunya (Bañeras, Tarragona), Canyes es va destacar en diverses disciplines artístiques. Si bé és conegut principalment com a artista plàstic, el seu talent es va estendre molt més allà dels llenços. Joan ens revela que Canyes també incursionó en la literatura, el teatre i l’antropologia.

Una de les obres més destacades de Canyes va ser la seva sèrie de pintures d’ètnies indígenes de Mèxic. La seva estada a Mèxic li va permetre explorar i documentar la riquesa cultural de les comunitats indígenes. Les seves pintures i escultures van capturar l’essència i la diversitat d’aquestes cultures d’una manera única, i moltes d’elles es troben en mans de col·leccionistes privats en l’actualitat.

La relació de Canyes amb Mèxic va ser fonamental en la seva vida i carrera. Després de la guerra civil, Canyes es va refugiar a Mèxic, on va trobar refugi i oportunitats per a desenvolupar la seva obra, que a més va tenir un fort impacte en l’escena artística d’aquest país, i la seva participació en exposicions i la seva col·laboració amb l’Institut Nacional d’Antropologia i Història, van deixar un rastre destacat en la cultura mexicana.

Un dels aspectes més commovedors d’aquesta història és el compromís de Joan i el seu equip a preservar i difondre el llegat de Josep Cañas. Durant anys, han treballat incansablement per a catalogar, escanejar i restaurar les obres de Canyes, així com per a documentar la seva vida i els seus records. A més, Joan ha estat un suport crucial per a Canyes en els moments més difícils de la seva vida. La seva dedicació i esforç han contribuït en gran manera a mantenir viva la memòria d’aquest artista.

Malgrat el treball incansable, l’obra de Josep Cañas continua sent relativament desconeguda a Catalunya i Mèxic. Encara que algunes de les seves obres es troben en museus i col·leccions privades, gran part del seu llegat roman en magatzems, fora de l’abast del públic.

La falta de visibilitat de l’obra de Canyes és un tema que destaca Joan en aquest episodi de podcast. Per tant, han treballat en la creació d’un compte d’Instagram per a compartir l’obra de Canyes i han planejat exposicions i projectes audiovisuals per a donar a conèixer el seu llegat. Encara que s’enfronten a desafiaments, com la dispersió de les obres en col·leccions privades, estan compromesos a honrar la memòria de Josep Cañas i compartir la seva rica contribució a la cultura artística de Catalunya i Mèxic.

L’entrevista amb Joan ens ha brindat una mirada profunda a la vida i obra de Josep Cañas, un artista la versatilitat i la passió del qual per l’art el van portar a explorar diverses disciplines i cultures. A través del treball incansable de Joan i el seu equip, el llegat de Canyes continua viu i promet arribar a un públic més ampli en el futur. La història de Josep Cañas és un recordatori de la importància de preservar i difondre l’art i la cultura per a les generacions futures.

Troba el episodi en aquest link:

Soundcloud: