En un món cada vegada més connectat, la migració es converteix en un factor significatiu que modela la diversitat cultural i les experiències humanes. En aquest episodi del podcast de la Fundació Catalunya Amèrica Sant Jerónimo de la Murtra, se’ns presenta les històries de migració des d’una perspectiva catalana a Amèrica Llatina. A través de les veus d’Ana María Ollé i Elisabet Juanola, dues ciutadanes d’origen català que han viscut a República Dominicana i Xile respectivament, es revelen aprenentatges, desafiaments i valors que han sorgit de les seves experiències migratòries.

Travessies i Motivacions: El Vincle d’Amistat i Servei

L’episodi comença quand l’amfitrió del podcast, Juan David Escorcia, ens presenta a Ana María i Elisabet. Ells van compartir les seves motivacions per a migrar a Amèrica Llatina, impulsades per l’amistat, el servei i el desig d’experimentar el desconegut.

Ana María, qui es va mudar a República Dominicana fa més de 40 anys, va relatar com el seu amor i amistat la van portar a aventurar-se en aquest nou territori. A través de la seva experiència, va emfatitzar la bellesa i la riquesa de la cultura llatinoamericana, així com els valors de solidaritat, alegria i respecte cap a la naturalesa que la regió li va brindar.

Elisabet, per part seva, va compartir la seva història de migració a Xile i el seu posterior involucrament en projectes educatius i culturals. La seva passió pel servei la va impulsar a continuar treballant a Amèrica Llatina, on va valorar la incondicionalidad i la capacitat de superació presents en les comunitats que l’envoltaven.

La Primera Impressió: Sensacions i Valors

Tant Ana María com Elizabeth van parlar sobre les impressions inicials que van tenir en arribar a Amèrica Llatina. Ana María va descriure la sensació de grandesa i bellesa que va experimentar en descobrir la diversitat d’ètnies, grups i paisatges de la regió. Aprecia els valors de solidaritat, alegria i respecte cap a la naturalesa que va trobar en les persones i en la cultura llatinoamericana.

Elisabet va recordar les olors i colors que la van impactar en arribar a Colòmbia, així com la proximitat i somriure de la gent. Aprecia com les diferents cultures d’Amèrica Llatina han enriquit la seva vida i li han ensenyat a adaptar-se i valorar el que cada lloc té per a oferir.

Aportacions i Valors en la Migració

L’episodi també va abordar la qüestió de què aporten les persones migrants als llocs on arriben. Ana María va destacar el seu paper com a pont per a construir llaços de pau, amistat i cooperació entre diferents cultures. Elisabet va esmentar la importància de la incondicionalidad, l’adaptació i la capacitat de ser presents en la comunitat.

Murtras: Silenci i Soledad a Amèrica Llatina

L’episodi va explorar la idea de la solitud i el silenci a través del projecte de les murtras, un concepte que promou l’espai per a la contemplació i la trobada interior. Ana María i Elisabet van discutir com aquesta idea s’acobla a la realitat llatinoamericana i com contribueix al valor del silenci i la introspecció en una cultura que valora la naturalesa, l’espiritualitat i la solidaritat.

Mauricio Chinchilla, qui va tornar a Colòmbia després de viure a Catalunya i va fundar la Murtra Bellavista en Barichara, va compartir la seva perspectiva sobre la implementació de la solitud i el silenci en un entorn rural. Va destacar com la connexió amb la naturalesa i la vida en el camp també poden ser una forma de contemplació i cuido personal.

L’episodi del podcast de la Fundació Catalunya Amèrica Sant Jerónimo de la Murtra ofereix una visió valuosa de les històries de migració des d’una perspectiva catalana a Amèrica Llatina. A través de les experiències d’Ana María i Elisabet, es ressalta la importància de l’amistat, l’adaptabilitat i l’obertura cap a noves cultures i valors. A més, la idea de la solitud i el silenci es presenta com un recurs per a la introspecció i el cuido personal en un món cada vegada més connectat i sorollós.

Escolta l’episodi en aquest enllaç: