Construir una casa, un recinte, un repòs, per als qui busquen retirs individuals en llocs que ofereixen naturalesa, silenci i solitud, requereix tant de preparació personal de qui decideix habitar el repòs per uns dies, com a disposició i coneixement de qui ofereix aquesta possibilitat. Es denomina a una persona reposante a aquella qui decideix retirar-se en solitud per un període determinat de dies en solitud i silenci.

En Sant Jeroni de la Murtra l’efecte postpandèmia del repòs ha estat significatiu. En aquest antic monestir situat a Badalona (Barcelona) i construït en segle XV, existeixen vuit habitacions per a rebre a les persones els qui han decidit que és temps per a absentar-se d’aquella rutina diària de soroll excessiu cap a algun lloc que els permeti desconnectar. Una paraula que ja es fa habitual escoltar entre els qui s’ocupen de rebre en La Murtra a les més de dues-centes persones que ingressen a l’any.

Els qui venen a Sant Jeroni de la Murtra, a murtrear, ho fan per alguns dies i deixen entreveure una pinzellada del positiva que ha estat la seva experiència entre que ingressen a la seva primera nit i quan acomiaden el monestir uns dies posteriors. Ho sabem perquè l’equip encarregat del repòs el nota en cada persona que arriba a la Murtra en cerca d’una experiència i després torna, transformada, reflexiva, motivada i renovada. Almenys això sembla ser el fidel reflex i el denominador comú quan se’ls pregunta, què tal va estar la vostra experiència en el repòs? Varis agreguen, em porto una miqueta de Murtra a la meva casa, per sempre.

La clau per a oferir aquesta possibilitat i propiciar aquest efecte en cadena, és senzill. Es tracta de proporcionar tranquil·litat als reposantes que el seu procés serà personal i amb base en la llibertat. Res del que existeix en l’àrea del repòs condiciona la realització de la practica relacionada amb la solitud i el silenci, excepte una biblioteca d’ús lliure organitzada per a ser consultada quan les persones sentin curiositat per aprendre més sobre aquesta pràctica.

En general, això és l’èxit de l’àrea del repòs en La Murtra. No parlar amb ells més del necessari als reposnates, deixar-los sols i lliures en un espai segur. En el món existeixen set Murtras que coincideixen amb aquesta idea i els seus responsables han construït llocs similars destinats a complir aquesta fi i que coneixem com la Xarxa de Murtras. Per descomptat, cada lloc té un tret especial que li dona personalitat i que ens proposem recuperar en un blog que serà publicat el mes vinent.

Per a saber més sobre la Xarxa de Murtras, els convidem a escoltar en aquest link de la nostra sèrie podcast:

L’experiència de solitud i silenci en Sant Jeroni de la Murtra: